HTML

Oszoljon a Parlament

Friss topikok

Linkblog

Történelmet írunk

2009.04.15. 18:17 civilkontrol

Történelmi napokat élünk. Nem kizárt, hogy világtörténelmieket.
Míg a sajtó azon része, mely valóban a tömeg tájékoztatását igyekszik ellátni, oknyomozások tucatjaiban bizonyítja azt, amit a legdurvább rémálmainkban sem képzeltünk volna, addig a szocialista szabad demokrata érdekszövetség bőszen munkálkodik az új, minden eddiginél szakértőibb kormány felállításán.
A "véleményfomálók" által szélsőségesnek nevezettek csöndben teszik a dolgukat és ebből szinte semmi sem jelenik meg a nagymédiában.
A feltárt ügyek döbbenetesek és iszonyatosak. Egyre világosabb, hogy a főszerepeket alakító negatív főhősök megkaparintották a végrehajtó hatalom eszközét. Már jó ideje.
Aki időben és anyagiakban megengedheti magának hogy több szálon is kövesse az eseményeket, látja, hogy mire megy ki a játék és hogy miért is világtörténelmiek a napok, melyeket élünk.
Hazánk ugyanis egy szűk üzleti csoport kezébe került.
Nem akarok túlozni, és azt állítani, hogy ilyen szörnyűség még soha nem történt. A világtörténelem lexikonja borzasztó sorokat kénytelen eltűrni magán.
De hogy európai demokráciában történt-e már ilyen?! Hogy szerzett-e kormánytöbbséget egy üzleti kör, mely elsődlegesen a saját érdekeit kívánja érvényesíteni? Kötve hiszem!
Európa szívében kormányra került egy valóban szük klikk, amely politikai pártnak álcázza magát (tisztelet és cselekvésre szólítás a kivételnek), és egy ország lakossága fizeti e társaság elképesztő igényeit és szakmaiatlanságának következményeit.
Ez a társaság a lakosság szemét kendővel takarja el és megpróbálja mindennek az ellenkezőjét láttatni. A kendő pedig nem más, mint a média. E csoport hatalma ugyanis a médián alapszik, a médiában, mely a hatalom megszerzésének és megtartásának legfőbb eszköze.
Ahogy Szigetvári, Bajnai leendő kabinetfőnöke mondja: "a problémát a sajtó befolyásolásával kellene kezelni, a nem jobboldali újságírókat kell kézi vezérlés alá venni."
Így a média mesteri professzionalizmussal képes elhitetni bármit, amire megbízást kap.
Mindehhez társul az is, hogy egy diktatúrában felnőtt és egymás ellen hergelt társadalmat igen könnyű megvezetni, kiváltképp, ha a hatalom az oktatás lezüllesztésének eszközét sem rest bevetni a könnyebb manipulálhatóság érdekében.
Csöndben gondoljuk végig Hiller úr évek óta tartó semmittevésének eredményeit és következményeit...

Történelmi napok ezek, mert a tét nem kevesebb, mint hogy a végletekig  kivéreztetett társadalmunk vajon észreveszi-e, hogy mi zajlik a feje fölött.
Észrevesszük-e és megtaláljuk-e az ellenszert erre a tébolyra, amit művelnek velünk? Felfedezzük-e, hogy már rég nem a pártpolitizálás a legfőbb problémánk? Mi több, ezzel is egymással szembe terelnek minket, hogy a lényeg helyett jelentéktelen dolgokkal foglalkozzunk!
Történelmi napok ezek. A diktatúra új arcot öltött és új műfajt alapított melyet elnevezhetünk médiadiktatúrának. Akié a média, azé a hatalom. Ennyire egyszerű. A többi már csak elszántság és csomagolás kérdése. Pártatlannak kell csomagolni azt ami pártos és pártosnak azt, ami pártatlan, fehérnek a feketét és a feketét fehérnek.

Mindezt pedig minden bizonnyal tanítani fogják az utókornak; érett demokráciák valóban tanítani akaró iskoláiban. Negatív példánkkal fogják szemlélteni, hogy hogyan lehet a média  segítségével a diktatúrát, a nemzeti és társadalmi érdekek szőnyeg alá seprését demokráciának és szakértői kormánynak eladni.

Mi lehet a megoldás a jelen helyzetben?
Tán az egyetlen kiút, ha elfogadjuk hogy több síkról kell tájékozódnunk és erre embertársainkat is rávesszük. Ráadásul a véleményformálók munkájának köszönhetően tabuk ledöntésével kell kezdenünk a munkát. El kell magyaráznunk, hogy a fehér az fehér. Az, amit szélsőségesnek mondanak, az a legkevésbé sem az.
A valódi ellenszer persze egy valóban működő médiatörvény lenne. De ugye magunk sem várjuk, hogy az a hatalom, mely médiadiktatúrát működtet hatalma fenttartásának érdekében, megalkossa a hatalma alapját megingató, társadalmi érdeket védő médiatörvényt. Épp olyan abszurd lenne, mint ha sikerült volna főbírót választani.
Olyan lenne ez, mintha a hóhérunk szabadon engedne minket, fejét a nekünk szánt kötélbe dugná és kirúgná maga alól a sámlit. Ugyan már...
Egyetlen esélyünk, ha több helyről tájékozódunk és imádkozunk, hogy maradjon néhány hatalomfüggetlen médium, melyből információt szerezhetünk.

Van azonban egy körülmény, mely az említett, már-már utópisztikusnak látszó megoldást segíti.
Mely körülmény még akkor is optimizmusra ad okot, ha a funkcionális analfabéta diákok száma itthon az európai viszonylatban is elkeserítő 23%-ra rúg:
Mely körülmény még akkor is reménnyel kecsegtet, ha Szűcs Erika egyik utolsó intézkedésével egy tíz éves folyamatot semmisitett meg 67 millió Forint zárolásával, amely a felnőtt írásbeliség állapotát javíthatta volna, 67 milliót spórolva és az eddigi többszázmilliós befizetést és magát a célt elbukva ezzel a döntéssel.
A körülmény pedig nem más, mint hogy a hatalmat birtokló csoport tehetségtelensége és kapzsisága túllépett a kendőzhetőség határain.
Az előidézett helyzet már teljes médiaarzenállal sem palástolható és mint a Mátrix című filmben, napról napra egyre többen és többen ébredünk öntudatunkra és fogjuk fel, mi történik velünk.
De miután felébredünk vajon merjük-e ledönteni a médiadiktátor véleményformálók állította tabukat?
Ki merjük-e mondani a kimondhatatlan súlyú bűnöket? És ki merjük-e mondani, hogy e bűnök nem maradhatnak büntetlenül?
Hiszem, hogy a válasz mindhárom kérdésre IGEN!
És ez a legkevésbé sem a mi érdemünk lesz, hanem e szűk klikk gátlástalan szarvashibáinak és bárdolatlan tetteinek következménye.

Nincs tovább. A világtörténelem sorainak hazai fejezete hamarosan befejeződik.
A 48-as szabadságharc és az 56-os forradalom után most egy új fajta diktatúra leleplezésével vonulunk be a történelembe és hamarosan odakerül a pont szomorú fejezetünk végéhez. 
Ami pedig ettől a ponttól kezdődik, az már csupán történelmi lesz, "világ" nélkül. Az már nem a világ számára nyújt tanulni valót, hanem számunkra lesz fontos és felemelő.
Ugyanis ha a hatalom eszköze végre olyan kezekbe kerül, mely valóban hazánk és a társadalom érdekeit tartja egyetlen és legfőbb prioritásnak, lenyűgöző folyamatok indulhatnak be.
Ha saját erőforrásaink gyümölcséhez végre mi magunk is hozzáférünk és a kiáramlás megállítása után visszaforgatjuk, (ahogy ezt a jól működő cégek is teszik), bizony csodálatos eseményeknek lehetnénk tanui és egyben szereplői is.
Ha mindezt a végrehajtó hatalom megsegíti a törvényalkotás és szabályozás eszközével, a helyes irányok kijelölésével; ha az "egyenlő közteherviselés" végre nem csak a hazai cégeket és adófizetőket, hanem az óriási profitokat elért, kiemelt adókedvezményeket élvező gazdasági szereplőket is eléri, bizony gyökeres fordulat következik be.
Egyrészt érvényesülne az egyenlő pályák egyenlő esélyek (liberális) alapelve, mely a hazai (kis)vállalatokat és gazdaságokat hozná helyzetbe, számtalan munkahelyet teremtve ezzel.
Felszámolná ugyanis azt a sehol sem látott igazságtalanságot, hogy a hazai szereplők hátrányban vannak a nemzetköziekkel szemben. Az esélyegyenlőség pedig nem jelentene mást, mint a jó értelemben vett piac nyitását. Piacnyitást a hazai szereplők bevonásával.
Másrészt a közterhek alól részben, vagy teljesen mentesült társaságok bevonása komoly állami bevételeket eredményez.

Ez már a mi személyes történelmünk lesz! Semmi világtörténelmi nincs ebben, hiszen minden egészséges gondolkodású nemzetállam így cselekszik.
A világtörténelmi soraink végre végükhöz érnek, az őrület befejeződik és a normalitás teret követel magának.
A hátunk mögött hagyott éveket pedig alaposan kielemezzük, minden részletét megvizsgáljuk a tapasztalatokat nyilvánosságra hozzuk, hogy ilyen hibába soha többé ne eshessünk.

Két teendőnk maradt:
Ki kell dolgoznunk egy szabályrendszert, mellyel a jövőben definiáljuk, hogy kik dolgozhatnak a végrehajtó hatalomban és kik nem.
Erre számtalan alternatíva kínálkozik, remélhetőleg hamarosan egyre több és több megoldást fogunk megismerni. Az irányokat azonban mindenképpen a civil társadalomnak kell kijelölnie, hiszen vicces lenne, ha a végrehajtó hatalom dolgozná ki azt a szabályrendszert, mely a végrehajtó hatalom kordában tartását szolgálja.

A másik teendőnk ugyan egyszerűbb, de mégis sokkal nehezebb. Ki kell tartanunk a fordulatig és mindent el kell követnünk, hogy ez mielőbb bekövetkezzen.
EZ mindannyiunk legelemelemibb érdeke!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztasokat.blog.hu/api/trackback/id/tr571067071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civilkontrol 2009.04.16. 10:25:08

A témához még lenne egy hozzáfűznivalóm.
Több síkról tájékozódom és szeretem ismerni a kormányoldal álláspontját. Egyrészt, mert nekik is lehet igazuk (bár ez valószinűtlen :o))) )
Másrészt mert érvelni csak úgy lehet, ha a másik fél szempontjait is ismerjük.
Szerettem volna látni, hogy a miniszterelnöknek nevezett élőlény tud-e felhozni valamit a mentségére azon kívül, hogy "karaktergyilkosság"
Tud-e mondani valamit az aláírásával ellátott égbekiáltó dokumentumokkal kapcsolatban?
Kiváncsi lettem volna, milyen érveket tud felsorakoztatni Bajnai mellett a ballib média.
Rákerestem hát a "Hajdú-Bét" kifejezésre az Indexen és nol.hu-n.
Tudjátok mi volt a keresés eredménye? SEMMI!
Se egy érv és a felvetéseknek természetesen nyoma sincs. Az ügyről mélyen hallgatnak az érintett orgánumok.
Ez nem több, mint a nyílt beismerés, de igazából ennél sokkal súlyosabb!
Ha a NOL-nak nem is, de az Indexnek kutya kötelessége lenne ezekről a dolgokról beszámolni!
A "tömegtájékoztatás" talán fel kellene hogy kapja azt a témát, amely egy miniszterelnök nehezen magyarázható bűncselekmény gyanus tetteiről szól.
De semmi. Semmi az ég világon!
Kiszállok hát az indexnek és népszabadságnak még valamelyest hitelt adók táborából.
Mindkét médium egyértelműen kézi vezérlés alatt áll.
Csak remélni tudom, hogy ennek előbb, vagy utóbb következményei lesznek!

NYUGALOM 2009.04.17. 17:21:37


Több ezer az ország valamennyi megyéjéből érkező résztvevőre számítanak a szakszervezetek szombaton a Kossuth térre szervezett demonstráción, amelyen a tervezett válságkezelő intézkedések ellen tiltakoznak.

A szervezők határozottan kijelentették, hogy kizárólag szakszervezeti, munkavállalói tiltakozásról van szó. A demonstrációt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szervezte eredetileg április 4-re, ám a kormányváltás miatt változtattak az időponton.

A tüntetésen mind a hat szakszervezeti tömörülés részt vesz, és jelezte, hogy csatlakozik a rendezvényhez a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspárt, valamint a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal is. A rendezvényen Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke mellett Borsik János, az Autonómok és Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke mond beszédet. A szervezők petíciót nyújtanak át a kormány és a parlamenti frakciók képviselőinek. Bár az új kormány konkrét programja a demonstrációig nem vált ismertté, a részletek birtokában a szakszervezetek úgy vélik: indokolt és időszerű a tiltakozás megtartása.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a válságkezelés terheinek – véleményük szerint – aránytalan, egyoldalúan a munkavállalókat sújtó elosztását. Pataky Péter elmondta: azt követelik, hogy a kormány semmilyen döntést ne hozzon azt megelőzően, hogy arról tárgyalt volna a megfelelő érdekegyeztetési fórumokon. „Kizárólag szakszervezeti, munkavállalói demonstrációt szerveztünk, amelyet semmilyen formában nem kívánunk szélesíteni” – tette hozzá.

NYUGALOM 2009.04.23. 16:47:28

Mit kívánnak a magyar munkavállalók?1

A magyar gazdaság egyre mélyebbre sodródik saját korábbi gazdaságpolitikai hibái és a
világgazdasági válság következményeként.
A gondok egy része a rendszerváltás óta gyötri a magyar társadalmat és a gazdaságot,
(továbbá terheli magát a közteherviselést is) ez, pedig a munkanélküliség és az alacsony
foglalkoztatás. Kísérőjelenségként egyre szorítóbbá vált az adósságcsapda is, napjainkra
ez elérte a lakosságot is, a devizahitelezés felfutása miatt.
Ezért elsősorban olyan válságkezelést várunk – bárki is vegye át a kormányzás
felelősségét –, ami egy alapvető gazdaságpolitikai fordulatra épül, és amelynek legfőbb
prioritása a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás növelése.
1. milyen válságkezelő programot akarunk?
A válságkezelő programnak végső soron azt kell biztosítani, hogy növekedésnek induljon
a magyar nemzetgazdaság. Bármilyen egyéb cél csak akkor lehet eredményes, ha képes a
növekedés feltételeit megteremteni, és biztosítani azt, hogy munkahelyek jöjjenek létre,
nőjön a foglalkoztatás. Amennyiben a válságkezelő program nem képes erről a
befektetőket és a hazai lakosságot meggyőzni, akkor az erőfeszítések és az áldozatok
eredményessége kétséges, ennek megfelelően a szükséges társadalmi támogatottság sem
biztosítható.
Választ kell adni arra is, hogy miként állítható meg a társadalom kettészakadása.
Nyilvánvaló, hogy a foglalkoztatás bővülése képes ezt a problémát is kezelni (a legutóbbi
OECD felmérés azt mutatja, hogy a munkanélküliség az, amelyik leginkább növeli a
leszakadást, a társadalmi egyenlőtlenségeket). A képzettséggel nem rendelkezők
foglalkoztatása a nemzetközi összehasonlítás alapján is kirívóan alacsony hazánkban. A
korábbi gazdaságpolitika legnagyobb hibája pont az, hogy az alacsony hozzáadott értéket
előállítani képes munkavállalók számára nem biztosított lehetőséget a legális
munkaerőpiacra belépni. A technológiára, a magas hozzáadott értékre való
szerkezetváltás lett a növekedés kijelölt motorja, nem pedig a „parlagon hagyott”
munkaerő bevonása.
A legsürgetőbb tennivaló mindazon által az adósságspirálból való kikerülés. A belső, de
különösen a külső adósság az elmúlt években kritikus szintre emelkedett. Ennek
szerkezete (kötvényadósság) további nehézségeket jelent az adósságrendezés
szempontjából is. Mind a törlesztésre, mind az esetleges további külső források
bevonására a piacon rendkívül nehezen és csak jelentős felárral van lehetőség. A hazai
reálkamatok olyan magasságokba kerültek mindeközben, ami megfojtja mind a vállalati,
mind a lakossági hitelfelvevőket. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjuk, jelentős
kamatcsökkentésnek kellene bekövetkezni, mindez azonban – különösen a jelenlegi
helyzetben – a hazai fizetőeszköz árfolyamát veszélyeztetné. Ennek megfelelően további
segítséget elsősorban az egyéb és intézményes megoldásoktól (IMF, EU) várhatunk.
Ezekhez azonban csak hiteles programok alapján tudunk fordulni.
1

NYUGALOM 2009.04.24. 15:58:48

Általános, országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkot hirdetett a Liga Szakszervezetek 2009. május 8-ra. A felhíváshoz máris csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Balaton Volán Alkalmazotti Szakszervezet, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet – olvasható a szervezet pénteki közleményében.
A pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén Bajnai Gordon ismertette programját, amely a legutóbbi Kossuth téri szakszervezeti demonstráció ellenére semmit sem változott – olvasható a Liga közleményében. A találkozón kiderült az is, a miniszterelnök nem látja lehetőségét a programon való változtatásnak. Ezért a Liga Szakszervezetek a május 1-i demonstrációt követően május 8-ra országos sztrájkot hirdetett.
A Liga várja minden munkavállaló és szakszervezet csatlakozását, mert aki most hallgat, otthon marad, az támogatja a gyes és a gyed megnyirbálását, a gázár- és lakástámogatás megvonását, a 13. havi közszférás bér és nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár pár éven belüli 65 évre való emelését, a munkaadók és tőkések terheinek csökkentését, az áfa – így a bolti árak – növekedését.
Ez a program nem teremt új munkahelyeket, nem indítja be a gazdaságot – teszik hozzá. A Liga Szakszervezetek nemcsak kritizálja a jelenlegi terveket, hanem neves közgazdászok bevonásával valós alternatívát is kínál.
HA AZ AKCIÓ NEM ELSZIGETELT DOLOG LESZ ÉS CSATLAKOZNÁNAK HOZZÁ AKKOR HA NEM IS TÖRTÉNELMET DE SOK MINDENT MEGVÁLTOZTATNA.

NYUGALOM 2009.04.27. 12:56:30

Fiatalok Ligája május elsejére az utcára szólít minden fiatalt, aki elfogadhatatlannak tartja a kormány brutális megszorításait. A Liga ifjúsági tagozata hangsúlyozza, hogy a tervezett kormányzati intézkedések különösen sújtják a fiatal munkavállalókat.

A Liga Szakszervezetek ifjúsági tagozata, a Fiatalok Ligája hétfőn nyílt levélben szólította fel a többi szakszervezeti konföderáció hasonló tagozatát a Liga május 1-jére tervezett utcai demonstrációján való részvételre.

Az MTI-hez eljuttatott levélben leszögezik: a hat szakszervezeti szövetség április 18-i demonstrációja „kevésnek és eredménytelennek” bizonyult, hiszen a kormány tervezett intézkedéscsomagja lényegében változatlan maradt, „az intézkedések továbbra is a nagytőkének kedveznek, az elszegényedett munkavállalók kárára”. Hangsúlyozzák: a csomag különösen sújtja a fiatal munkavállalókat, egyebek közt a felfüggesztett lakástámogatások, a gyed és a gyes idejének csökkentése, a családi pótlék folyósítási idejének megrövidítése. Közvetett módon még a nyugdíjkorhatár emelése is rontja a pályakezdő fiatalok munkába állásának esélyeit – olvasható a levélben. Úgy vélik, a válságkezelő program „még csak gondolati síkon sem foglalkozik a jövővel, a fiatalok tömeges kivándorlásával, a kilátástalansággal”, ami jellemzi a korosztályt.

A Fiatalok Ligája ezért minden fiatalt, aki elfogadhatatlannak tartja a kormány tervezett intézkedéseit, az utcára szólít május 1-jén
MÁJUS 1.-ÉN 11:00 KOSSUTH TÉR!

NYUGALOM 2009.05.06. 17:28:15

Bajnai Gordon válaszától függ, mennyire radikalizálódnak a civilek otthonaik védelmében. A bedőlt devizahitelesek feje fölül könnyen elárverezhetik a lakásokat, ám ez egy embertelen eljárás, mert otthonaikból forgatják ki a családokat – monda el az MNO-nak Simó Endre. A civil vezető mindehhez hozzátette: a Magyar Szociális Fórum továbbra is az előre hozott választások mellett áll. Emberközelibb politikára van szükség – tette hozzá Simó. Közel egymillió devizahiteles kerülhet veszélybe, ha nem születik politikai-gazdasági megoldás.
Egyelőre nem jött válasz Bajnai Gordontól a kedden elküldött levelünkre – mondta el az MNO-nak Simó Endre szerdán. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) vezetőjét azért kerestük meg, mert a civil szerveződés kedden levelet küldött Bajnainak, amelyben személyes találkozót kérnek a kormányfőtől. Ennek oka meglehetősen súlyos, tragikus: állami beavatkozást sürgetnek a bedőlt vagy bedőlés előtt álló devizahitelesek ügyében. Szerdán pedig Otthonvédők elnevezéssel egy széles alapokon álló társadalmi összefogás is létrejött az ügy érdekében. Ennek „pillérei a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal, a Civil Nemzeti Csúcs és a Civil Összefogás Fórum ernyőszervezet”.

Simó Endre lapunknak a kormány eddigi, devizahiteleseket megsegíteni szándékozó intézkedéseit „meglehetősen elégtelennek” minősítette. „Egy önálló alapot, egyfajta szociális bankot kellene létrehozni”, hogy a családok elkerüljék a kilakoltatásokat, az ezzel összefüggő tragédiákat – nyomatékosította az MNO-nak az MSZF vezetője. Mindenképpen meg kell oldani a problémát, „ennek érdekében kompromisszumkészek vagyunk” – fogalmazott Simó, ám szavai szerint nem asszisztálnak semmi olyan intézkedéshez, amely a családok létét fenyegeti.

Embertelen

A szerződés alapján jogszerű ugyan az elárverezés, ám embertelen állapotokat teremt, mert otthonukból forgatja ki az embereket, „ezért mi azt javasoljuk, ha nem születne politikai-pénzügyi megoldás, akkor az érintettek fizikailag védjék meg az otthonaikat” – fogalmaz Simó.

A Magyar Szociális Fórum és a Civil Nemzeti Csúcs, valamint a Civil Összefogás Fórum azzal a felhívással fordul a társadalmi szervezetekhez, szakszervezetekhez, politikai erőkhöz, hogy „Otthonvédők néven fogjanak össze és biztassák az érintetteket a kiállásra és összefogásra önmagukért, hogy társadalmi ellenállással megakadályozzák a kilakoltatásokat, az otthonok elárverezését, az emberek utcára kerülését, a családok szétzüllését” – tudósít a távirati iroda az MSZF szerdai sajtótájékoztatójáról. A társadalmi ellenállás radikalizálódásának foka attól függ, hogy Bajnai Gordon miképpen reagál a civilek megkeresésére – tette hozzá az MNO-nak Simó Endre.

Él a szolidaritás, de többre van szükség

Hazánkban több százezer embert fenyeget a kilakoltatás, mert a forint gyengülése miatt nem tudja fizetni a devizahiteleit vagy felhalmozódott közüzemi díjhátralékát. „A tél elmúltával országszerte több ezer embert lakoltatnak ki, illetve árverezik el egyetlen otthonát a feje fölül. A hajléktalanná vált szülőktől elveszik kiskorú gyermeküket, és állami gondozásba helyezik őket. Az otthonukat vesztetteket jobb esetben ismerősök, rokonok, segítőkész emberek fogadják be átmenetileg. A szolidaritás ilyen konkrét megnyilvánulása enyhít a súlyos gondon, de a saját otthont nem képes pótolni” – ezt az Otthonvédők már közleményükben fogalmazzák meg, figyelmeztetve az öngyilkosság, a lelki-fizikai leépülés veszélyeire, amelyek az otthon elvesztése okán növekedhetnek.

Simó lapunknak kiemelte: úgy tudják, mintegy 750 ezer devizahiteles otthona kerülhet veszélybe, jelenleg pedig e kör 40 százaléka több mint egy hónapja van késésben a törlesztéssel. Három hónap a moratórium, utána a kilakoltatás jön – figyelmeztet az MSZF vezetője.

Politikai akarattal és széles összefogással lehet megakadályozni a tömeges kilakoltatásokat. Simó Endre szavai szerint „az antiszociális politikának mennie kell”, ezért továbbra is „hívei vagyunk az előre hozott választásoknak”. Mindennek a célja pedig egy emberközelibb, a szociális piacgazdaság alapjain álló rendszer, amely megakadályozza, hogy több százezer család kerüljön az utcára, annak minden társadalmi következményével együtt.

NYUGALOM 2009.05.21. 17:19:33

A húsz évvel ezelőtt kialakított rendszer ma recsegve, ropogva omlik össze – mondta Fricz Tamás. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője szerint a jelenlegi intézményrendszer egész működési módját, különösen azok tartalmi részeit át kell alakítani. Úgy véli: személyi megújulásra van szükség, mert az elmúlt hét évben az előző pártállami rendszer egyfajta restaurációja zajlott.

Új demokrácia kell a mai elitdemokrácia helyett, második rendszerváltásra van szükség Magyarországon – erről beszélt Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum szóvivője. Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a politológus azt hangoztatta: új demokrácia kell a mai elitdemokrácia helyett.

Fricz szerint a jelenlegi intézményrendszer egész működési módját, különösen azok tartalmi részeit át kell alakítani. Politikai, gazdasági, kulturális rendszerünk működésképtelen állapotba jutott. Ebben a helyzetben a civileket átfogó szerveződésnek óriási jelentősége lehet, mert segítheti a megújulást – mutatott rá a szavai szerint több száz civil szervezetet tömörítő mozgalom, a CÖF lehetséges jövőbeni szerepére.

A politológus úgy látja, Magyarországon a rendszerváltás során megállapodások, paktumok hatására létrejött ugyan a demokratikus berendezkedés, ám az „szigorúan a politika felhőrégióiban mozog”, míg a civil társadalom nem alakult ki. Ez tehát lényegében az állampolgárok részvétele nélkül zajló demokrácia; ezen szeretnének változtatni, ennek a folyamatnak szeretnének inspirálói lenni – mondta politikai helyzetelemzésében a szóvivő.

Azért is szükség van személyi megújulásra, mert az elmúlt hét évben az előző pártállami rendszer egyfajta restaurációja zajlott – így a szóvivő. Ez idő alatt a korábbi pártállami rendszer politikai, gazdasági elitje vette át az irányítást az országban. A politológus szerint a rendszerváltás előtti időhöz hasonlóan ma is érezhető a társadalomban az „átmeneti idő”, a változás hangulata. Jelezte: a CÖF továbbra is az előre hozott választásokat támogatja, ezt tartaná a legszerencsésebb megoldásnak.

„Eltűntek bizonyos mennyiségű vagyontárgyak”

Bencze Izabella, a CÖF másik szóvivője arról beszélt: tudatosítani akarják a közvéleményben, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint az 1990 és 2008 közötti privatizáció következtében rendkívül nagy vagyonveszteség érte az államot, és ennek során „eltűntek bizonyos mennyiségű vagyontárgyak”, elemzők szerint ezek magánzsebekbe kerültek. (A CÖF-nek nincsenek tisztségviselői, így valamennyi, ágazati témában megszólaló szakember a szervezet szóvivője.) A víziközmű-társaságok „vélhetően tervezett privatizációjával” összefüggésben pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az észak-magyarországi regionális víziközmű-társaságnak 750 millió forintos alaptőkéje van, miközben az alája rendelt és felügyelete alá vont Duna menti vízműnek annál 226 millió forinttal több, és az ellátottak száma is nagyobb az utóbbinál. (Három nagy regionális társaságot úgy vonnak össze, hogy az észak-magyarországi vagyonkezelésébe adják a Duna menti, illetve a Tisza menti víziközmű-társaságokat.)

Közölte: a civileknek az a határozott követelésük, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hozza nyilvánosságra azt az előterjesztést, amelynek alapján meghozta az említett döntését. Mint mondta, ebből kiderülhetne, igazak-e azok a hírek, amelyek szerint az anyagban kifejezetten szerepel a privatizációs cél, valamint az is, hogy a privatizáció következtében valóban hatszorosára emelkedhet-e majd a víz ára.

Simon János, a CÖF szóvivője azt közölte: a mozgalom szombat délelőtt rendezi meg első nagygyűlését az Óbudai Kulturális Központban, ahol egyebek mellett nemzetstratégiai kérdések és a lokális civil hálózat kiépítésének kérdései lesznek napirenden.
süti beállítások módosítása