HTML

Oszoljon a Parlament

Friss topikok

Linkblog

A Civil Összefogás Fórum mindenkit vár április 14-én a Parlament elé!

2009.04.10. 13:10 civilkontrol

 

Megint mutassunk erőt!

A Civil Összefogás Fórum április 5–én, virágvasárnap csodálatos délutánt rendezett a Hősök terén. Legalább 200-250 ezer ember jelent meg, s követelte az előre hozott választásokat, vagyis azt, hogy a nép dönthessen az ország sorsáról.

Egy rendőr meg is jegyezte: e napon sokkal többen voltak a téren, mint húsz évvel ezelőtt, Nagy Imre újratemetésén.

Mit jelent mindez?
Azt, hogy valami immáron húsz éve várja a megszületését, hogy valami húsz éven keresztül kimaradt a rendszerváltásnak nevezett folyamatból. Ez pedig nem más, mint a civil társadalom részvétele a demokráciában, az állampolgárok akaratának és szándékainak érvényesülése a közéletben és a politikában. Ami 1989-ben létrejött, az csupán elitdemokrácia. Országunkban a szűk pártelitek megállapodásai (lásd például az Antall–Tölgyessy-paktumot) hozták létre a demokratikus intézményrendszert és működésmódot, az az óta eltelt húsz év alatt nem változott semmi: ugyanazok a szereplők irányítják Magyarországot. Márpedig a demokráciában elviselhetetlenül egészségtelen és éppen a demokrácia esélyegyenlőséget jelentő természetének mond ellent, hogy ennyire változatlan az országot irányító pártvezetők és politikusok névsora.

Valaha a hetvenes évek Szovjetunióját, az örökkévalóságnak tűnő Brezsnyev-korszakot neveztük el a pangás időszakának. Akkor minden és mindenki változatlan volt abban az országban, és ugyanez volt a helyzet itthon is. Emlékezzünk csak a Kádár-Losonczi-Lázár hármas május 1-jén megjelenő óriás fotóira az utcákon. Az embernek az volt az érzése, hogy ebben az országban már soha semmi sem fog megváltozni, mindig a szocialisták uralkodnak majd.

S mi volt az érzésünk most április 5-ig? Ugyanaz, mint harminc-negyven évvel ezelőtt. A szocialisták immáron hetedik éve uralkodnak, a személyek jóformán ugyanazok, mint a pártállam utolsó éveiben. A különbség "csak" az, hogy már pangás sincs, csak zuhanás lefelé, a szakadékba.
És ekkor jött 2009 virágvasárnapja…

Úgy érzem, áttörés történt, felébredt a civil társadalom, s ezzel megkezdődött a rendszerváltás második szakasza. Egy olyan szakasz, amelyben az állampolgárok szervezetei és közösségei már nem hagyják, nem engedik, hogy sorsukról a fejük felett döntsön egy igencsak szűk, magatartásában és moráljában a banánköztársaságok vezető köreire hasonlító politikai elit. S bár az átalakulás lassú lesz és nehézkes, s még óriási ellenfelek állnak utunkban, de a változás április 5-ével megkezdődött.

A legfontosabb, hogy a Civil Összefogás Fórum folytatja tevékenységét. Vannak rövid- és hosszú távú céljaink, ám most nincs itt az ideje, hogy a hosszú távú elképzeléseinkről beszéljünk, mert előttünk áll a legsürgetőbb feladat: a konstruktív bizalmatlansági indítvány sikerének megakadályozása, a parlament önfeloszlatásának elérése és az előre hozott választások kivívása. Éppen ezért most április 14-ére figyelünk, erre a napra koncentráljuk az erőnket. Ezért szeretném megismételni a virágvasárnapi hívó szót: a Civil Összefogás Fórum mindenkit vár április 14-én a Parlament elé!

Mindenkit, akinek fontos az ország sorsa, és aki szeretné, hogy véget érjen az a mutyizó kamarillapolitika, amit a szocialista és szabad demokrata kvázikoalíció folytat hosszú évek óta. A parlamenti vita a konstruktív bizalmatlansági indítványról 13 órakor kezdődik, és körülbelül 16.30 és 17.00 óra között szavaznak róla a képviselők. Ezért már délre várunk mindenkit, hogy jelenlétünkkel jelezzük az érkező szocialista és szabad demokrata képviselőknek: itt vagyunk, és követeljük a nép többségi akaratának megfelelő döntést.

Már tudjuk, hogy a rendőrség aznapra óriási kordont von a Parlament épülete köré, olyan erőset és áthatolhatatlant, amire talán eddig nem is volt példa. Az Alkotmány utcában engedélyezett a tüntetés, annak Kossuth téri végében kell gyülekezni, a dobogót is itt állítjuk fel majd. Mutassunk ismét erőt, ahogy tettük ezt április 5-én!

Végezetül még annyit: ha nem érjük el célunkat április 14-én, akkor sem hagyjuk abba. Folytatjuk. Számíthat ránk minden országát féltő magyar állampolgár.

Fricz Tamás politológus

 

2 komment

Címkék: civil választás gyurcsány tüntetés összefogás bajnai előrehozott

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztasokat.blog.hu/api/trackback/id/tr131057684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYUGALOM 2009.04.28. 11:55:38

Méltóságteljesen zajlott az április 14-i civil demonstráció a Kossuth téren, ha szükséges, további civil tiltakozással kell számolnia a Bajnai-kormánynak. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) május 23-ára összehívja első nagygyűlését. Simon János keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a CÖF-höz több száz civil szervezet csatlakozott. Palkovics Imre ugyanitt elfogadhatatlannak nevezte a kormányzat megszorító intézkedéseit.

„Egy újfajta politikai kultúra alapjait tettük le április 14-én, a demonstráció méltóságteljesen zajlott.” Így értékelte Simon János, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a Kossuth téri demonstrációt. Mint fogalmazott: az elsődleges cél továbbra is az, hogy összefogják a civil társadalmat. A polgári körök, gazdakörök, szakszervezetek is csatlakoztak a CÖF-höz – tette hozzá Simon. Megemlítette azt is, hogy jogi tanácsadással, illetve jótékonysági tevékenységekkel is készülnek.

Bajnai bizalmat kért, ám a bizalom nincs meg – jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Korábban is tiltakoztak már a Bajnai-kormány megalakulása ellen, most, hogy felállt a kormány, az intézkedések ellen kell tiltakozni, erre pedig május elsején lesz alkalom. „A kiszolgáltatott és beteg munkavállalók pénzét, a családok, nyugdíjasok jövedelmét utalja át a Bajnai-kormány az MSZP támogatásával a Valutaalapnak.”

Palkovics megemlítette a táppénz és a gyermekgondozási segélyek mértékének és idejének csökkentését. Emellett emlékeztetett a közszolgálatban dolgozók és a nyugdíjasok 13. havi járandóságának elvételére. Ezek az intézkedések elfogadhatatlanok – jelentette ki.

Palkovics emlékeztetett arra is, hogy az az ember lesz a kormány szóvivője, aki 2008 telén a legcinikusabb módon alázta a jogaiért küzdő, sztrájkoló munkásokat a Budapest Airportnál.

Tovább folytatódhatnak a demonstrációk, ha a kormány a magyar társadalmat megkárosító további hitelt vesz fel, vagy megengedhetetlen privatizációs intézkedéseket hoz. „Mozdulunk akkor is, ha a magyar nemzeti vagyon kerül veszélybe” – jelentette ki Csizmadia László. A Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület képviseletében ilyennek nevezte a vízkészletet és a termőföldet is. A CÖF jogi és gazdasági bizottsága megkezdte a gyanús privatizációs ügyek áttekintését Bencze Izabella és Varga István vezetésével. Csizmadia elmondta azt is, hogy létrehozták a CÖF alkotmányozás-előkészítő munkáját végző szaktanácsadó szervezetet, amelyben olyan neves alkotmányjogászok vesznek részt, mint Kukorelli István, Zlinszky János, Zétényi Zsolt és Samu Mihály.

A civilek május 23-ára összehívják első nagygyűlésüket, augusztus 20-án pedig széles körű demonstrációt terveznek – jelentette be Csizmadia.

Eddig mintegy 300 ezer forint gyűlt össze a Hajdú-Bét károsultjainak – mondta el Szöőr Anna, az Október 23-a bizottság tagja, aki úgy fogalmazott: a támogatott családok rendkívül hálásak. Emlékeztetett, hogy a CÖF április 14-én hirdette meg ezt a segélyakciót.

NYUGALOM 2009.04.28. 11:57:36

Tisztelt Civilkontrol!

Frissitést kérek! Az uj időpont május 23
süti beállítások módosítása